Lyska po myslivecku

Rozpočet: 1 lyska, sůl, lžička pepře, mořidlo (1 ½ l červeného vína, ¼ l octa, 10 bobulek jalovce, kousek zázvoru, 2 bobkové listy), 10 dkg másla, ½ l smetany, 10 dkg slaniny, 1 cibule, 15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), lžička cukru, lžička citronové kůry, lžíce citronové šťávy.

 

Stažená a vykuchaná lyska se vytře solí a pepřem a nechá se několik hodin ve vodě, kterou je třeba několikrát vyměnit. Pak se naloží na několik dní do mořidla z octa, červeného vína, zázvoru a jalovce s bobkovým listem. Za několik dní se vyjme, peče se na másle, polévá se mořidlem a smetanou.

Omáčka se připravuje z pokrájené slaniny, na koláčky nakrájené cibule, mrkve, celeru, kořenové petržele; vše se dusí, zasype cukrem a zapraží moukou do zhnědnutí. Mořidlo se smíchá se šťávou, jež se utvořila při pečení lysky, přidá se citronová kůra a pepř a vše se asi 1 hodinu vaří. Procezená omáčka se zakape citronovou šťávou a vlije na lysku.