Liščí jaterničky

Z české kuchyně

 

Rozpočet: srdce, plíce, játra a střeva z lišky, 1 cibule, 5 zrn pepře, 5 zrn nového koření, špetka kmínu, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, špetka majoránky, špetka zázvoru, 1 stroužek česneku, špetka mletého pepře, sůl, 1 – 2 žemle, ¼ kg vepřových syrových jater, ½ kg tučného vepřového masa.

 

Srdce, plíce a játra z lišky důkladně opereme, přidáme sůl, pepř, zrna nového koření, kmín, tymián, bobkový list, cibuli nakrájenou na kolečka a vše uvaříme do změknutí. Vepřové maso vaříme zvlášť.

Vyprázdněná střívka vypereme, obrátíme, hrubou solí řádně promneme, obráceným nožem lehce očistíme a znovu pereme ve studené vodě tolikrát, až voda zůstane úplně čistá. Vařené vnitřnosti jemně usekáme s tučným vepřovým masem, přidáme umletá syrová vepřová játra, majoránku, utřený česnek, mletý pepř, sůl podle chuti a promísíme žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Připravenou směsí naplníme střívka nakrájená na 10 – 15 cm kousky. Z obou stran zašpejlíme a uvaříme.

Toto jídlo bývalo oblíbeným prostředkem mysliveckého žertování. Jakmile byl někdo pohoštěn liščí jaterničkou, začali myslivci troubit na borlice, štěkat a skolit jako liška.