Omáčka zvěřinová

Rozpočet: ½ l zvěřinové polévky, 1/8 l bílého vína, 1/8 l burgundského vína, 4 polévkové lžíce rosolu (aspiku), 4 lístky želatiny rozpuštěné v lžíci vody, 3 kapky cibulové šťávy, 3 dkg rybízové zavařeniny, na špičku nože soli a pepře.

Na zvěřinovou polévku je třeba: ¼ kg zvěřiny ze srnčího krku a ¼ kg zvěřiny ze staršího srnčího nebo jeleního hrudí nebo z odřezků zajíce apod., sůl.

 

Do hrnce nalijeme silnou zvěřinovou polévku (z kostí ze zvěřiny), bílé víno, červené víno a tekutý aspik, přidáme želatinu rozpuštěnou v horké vodě, rybízový rosol nebo zavařeninu, šťávu vymačkanou z cibule, sůl a bílý tlučený pepř. Omáčku v páře přihřejeme, procedíme a mícháme, až vychladne. Potom ji nalijeme na upravenou zvěřinu (srnčí, jelení, koroptev, bažanta atd.) a dáme do chladničky. Omáčka musí mít lahodnou chuť.