Omáčka španělská
Rozpočet na 1 l omáčky: 1/8 kg másla, 10 dkg karotek, 1/8 kg cibule, 1/8 kg libové šunky, několik stonků petrželky, stonek tymiánu, 1 bobkový list, 5 dkg mouky, 1 sklenka bílého vína, 3 lžíce rajčatového protlaku, 5 dkg nakrájených hub, 2 lžíce madeirského vína, 1 ½ l dobrého hovězího vývaru, sůl.
Na pánvi rozpustíme máslo a vložíme do něho zeleninu nakrájenou na kostky a koření. Dusíme, až se zelenina zbarví, pak přidáme mouku a znovu dusíme, až mouka zezlátne. Postupně přidáme bílé víno a hovězí vývar, uvedeme do varu, přidáme houby, šunku a protlak a vaříme asi 1 hod. Tvořící se pěnu pečlivě sbíráme. Omáčku přecedíme sítem do jiné nádoby, dáme na plotnu a vaříme tak dlouho, až se vyvaří na množství asi 1 l. Pak sejmeme z plotny a přidáme madeirské víno.
V chladu můžeme tuto omáčku uschovat několik dnů a používat ji podle potřeby k různým pokrmům.