Omáčka pomerančová

Rozpočet: ¼ l vody, 5 dkg kostkového cukru, 1 pomeranč, ½ citronu, 8 dkg zavařeniny, 1/8 l červeného vína, z 1 citronu a pomeranče šťáva, ½ kávové lžičky koňaku.

 

Kostky cukru třeme o pomerančovou kůru tak dlouho, až všechny strany cukru zežloutnou. Pak dáme cukr do čisté nádoby, polijeme vodou a povaříme 3 minuty. Z jiného pomeranče a citronu ořežeme kůru bez bílé dužniny, v cukrovém roztoku povaříme 5 minut a vyndáme. Do cukrového roztoku přidáme lisovanou rybízovou, malinovou nebo brusinkovou zavařeninu, červené sladké víno, pomerančovou a citronovou šťávu a 5 minut vaříme. Omáčku procedíme do omáčníku, přidáme do ní koňak a povaříme. Podáváme ji k srnčímu hřbetu apod.