Aspik

Rozpočet: 1 telecí noha, 1 vepřová noha, 50 dkg vepřových kůží, 15 dkg hovězí kližky, 5 l vody, sůl, 10 dkg cibule, 10 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 15 dkg zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, bobkový list, tymián, citronová kůra, ¼ l octa, 3 bílky.

 

Aspik buď koupíme v lahůdkářství, nebo ho připravíme doma: rozsekanou telecí nohu, vepřovou nohu, vepřové kůžičky a hovězí kližky vypereme, zalijeme studenou vodou a zvolna vaříme 2 hodiny. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, sůl, koření, kousek citronové kůry, na kolečka nakrájenou cibuli a ocet. Vaříme opět 2 hodiny. Pak polévku procedíme a dáme vychladnout. Ze studené polévky odstraníme mastnotu, podle chuti ještě osolíme, okyselíme a dáme poněkud rozehřát. Přidáme rozšlehané bílky (které při přilévání stále šleháme) a tekutinu mícháme na plotně až do varu. Pak ji odtáhneme na okraj plotny a necháme v klidu stát. Aspik řádně procedíme (bez míchání ho necháme prokapat).