Zadělávané kančí hrudí

Rozpočet: 1 kg hrudí z divočáka, 1 cibule, 1 mrkev, 2 pórky, 1 celer, 5 zrn pepře, 5 hřebíčků, 5 bobulek jalovce, 5 dl bílého vína, 2 dl červeného vína, ocet, 2 dkg másla, mouka, cukr, 2 dl masového vývaru, sůl, citron, smažené cibulky.

 

Hrudí z mladého divočáka čistě oškrábeme a omyjeme, posolíme a vložíme do hliněného hrnce. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, celer, několik zrnek pepře, hřebíček a jalovec a zalijeme bílým vínem s octovou vodou. Přiklopíme pokličkou a necháme na chladném místě asi čtyřiadvacet hodin. Zvěřinu musíme za tu dobu několikrát obrátit. Potom ji vyjmeme, nálev scedíme a necháme ji v něm povařit do měkka. V jiném rendlíčku připravíme jíšku z 2 dkg másla, vrchovaté lžíce mouky a 2 kostek cukru. Hnědou jíšku nalijeme do procezené omáčky z hrudí a přilijeme masový vývar. Omáčku necháme přejít varem, až zahoustne. Neustále ji však musíme míchat a sbírat mastnotu.

Nakonec zvěřinu pokrájíme na kousky, zalijeme scezenou šťávou, kterou jsme předtím nechali povařit, červeným vínem a šťávou z jednoho citronu; zvěřinu obložíme malými smaženými cibulkami. Předkládáme na stůl horké.